Image may be NSFW.
Clik here to view.Suc de coacaze aurii
Este recomandat în demineralizare, constipatie, reumatism, guta, inflamatii digestive si urinare, afectiuni febrile si altele. Se ia 100-300 ml pe zi, de doua sau trei ori dintre care odata dimineata, pe nemancate, curat sau diluat cu apa.
Suc de coacaze rosii
Sucul extras la mixer din fructele bine coapte, ajuta în dispepsii (insuficienta sucului gastric), constipatie, artrite, reumatism, guta, litiaza urinara, afectiuni febrile, picingini, insuficienta si congestie hepatica, inflamatii digestive si urinare s.a.m.d. Se consuma numai proaspat extras, pur sau diluat cu apa: 100-500 ml pe zi de trei sau
patru ori.
Suc energetic cu nuci
Se extrage la mixer un pahar de suc (din fructe dupa dorinta sau anotimp) în care se adauga o lingurita sau doua miez de nuci rasnite sau taiate cu cutitul si putina miere (dupa gust). Da multa energie.
Suc de fragute
Fragutele contin numeroase minerale, substante proteine, zahar, celuloza si grasimi, materie uleioasa, acid salicilic, vitaminele B, C (60-80, la 100 g fragute), E, K. Zaharul, sub forma de levuloza, face din fragute un fruct permis celor ce sufera de diabet fragutele sunt indicate în astenie, demineralizare (tuberculoza), artrite, reumatism, guta, litiaza urinara, arteroscleroza plethora, hipertensiune, autointoxicare, constipatie, hepatism, litiaza biliara, etc. Fragutele trebuie consumate ca aperitiv, la fel si sucul proaspat extras.
In timpul sezonului e bine sa se consume 250-500 g zilnic. Pentru sterilizarea fragutelor este de ajuns (dupa ce au fost spalate) sa le tinem in vin rosu timp de o ora. Vinul se poate consuma (dupa ce a fost scurs din fructe) fara nici o primejdie. Sucul ca si fragutele nu se recomanda în dermatoze (poate provoca urticarie). Se iau trei pahare pe zi înaintea mesei.
Suc de dude
Dudele contin glucoza, zahar invertit, materii albuminoide cenusii, materii insolubile, tanin, acid succinic, vitaminele A, C si alte substante.
Se recomanda în astenie, diateza hemoragica, constipatie, enterita, afectiuni pulmonare, în caz extern: în anghine, stomatite, afte. Sucul fructului extras înainte de completa maturare, contine în jur de 25 g de acid citric la litru. Se utilizeaza adaugat în sirop astrigent pentru gargare contra anghinelor, stomatitelor si aftelor.
Suc de zmeura
Zmeura contine mai multe feluri de substante, printre care materii extractive, zaharuri, acizi: citric, malic, salicilic; frarina, vitamina C. Zaharul din ea, levuloza, face ca zmeura sa poata fi consumata si de diabetici. Se indica în astenie, greutate gastrointestinala, dispepsii, dermatoze, reumatism, guta, constipatie, insuficienta transpiratiei, afectiuni febrile, s.a.m.d. Sucul de zmeura se poate consuma simplu sau în amestec cu cel de coacaze negre care se poate îndoi cu apa (trei pahare pe zi înaintea meselor principale cu 30 minute).
Suc de mure
Fructul murului salbatec (mura) este cat se poate de valoros pentru sanatate. Contine: zahar, pectina, acizi, izocitric, malic, monoglucida cianina;vitaminele A, C, materii grase, saruri, ulei esential (bactericid). Este indicat în diaree, meno-metroragii, afectiuni pulmonare, angine, etc.
Siropul extras se consuma îndoit cu apa, de trei ori pe zi inaintea meselor principale cu 30 de minute.
Sursa:
Elena Nita Ibrian: Bucataria fara foc
Image may be NSFW.Clik here to view.
